"Dance of life."

Autoitte suuresti omalla välittömällä ja rennolla, autenttisella olemuksellanne luomaan turvallisen, ihanan ilmapiirin työpajaan. Harjoitukset olivat mukaansatempaavia, helpoiksi purettuja. Teidän keskinäinen mutkaton, toisianne tukeva yhteys välittyi koko tilaan ja tämä sama asenne välittyi kaikkia osallistujia kohtaan. Iltapäivässä oli lämminhenkinen fiilis ja ihana yhteyden tunne joka sulatti jännityksiä ja valaisi sydäntä. Lopun äänimatka oli super! 

- Kirsikka

Henkilökohtaisesti retriitti oli todella tärkeä ja sijaitsi omalla polullani hyvin tärkeään suunnan muodostamisen aikaan. Vaikka laulu historiaa omaankin, en ollut koskaan todella tullut tutuksi oman ääneni kanssa. Tuon kolmen päivän aikana tuntui että todella avasin oven oman ääneni saloihin ja ensimmäistä kertaa tunsin kuinka vapauttavaa on päästää oma ääni vapaasti ja miltä se tuntuu koko kehossa. Sain matkaani huisin paljon uutta pontta tutkia tuota puolta itsestäni ja elämästä myös jatkossa.
Harjoitteet olivat mielestäni suunnattu hienosti, todella laajalle kirjolle erilaisia kokemus-taustoja, niin että jokainen pystyy osallistumaan kaikkeen mitä oli tarjolla.
Frantsila paikkana jätti myös oman tuoksunsa ja makunsa koko tähän upeaan neljä (vai 3?) päiväiseen. "Henkisyyden buffet", jossa lähes jokainen elämän osa sai kosketuksen. Mikä ihana koronaton kupla meillä olikaan, muistan Mikon kanssa palatessa pysähdyksen huoltoasemalle ja sen "Mitä helvettiä" tunteen kun muisti kaiken muun todellisuuden. Eli retriitti siinäkin mielessä oli onnistunut irtiotto! 

- SamuVäkevästi vaikuttava ilta takana. 
Kävin Vaskilinnun (Magdalena Mölsä) Muinaisten äänten työpajan, ja todellakin jotain ikiaikaista nousi esiin. Magdalena on Kansallisoopperan kasvatti, mutta on nuoresta iästään huolimatta löytänyt jo täysin oman tavan ilmaista itseään äänellään ja on keskittynyt nyt äänen parantaviin vaikutuksiin.
On hämmästyttävää, miten lyhyessä ajassa toisilleen täysin vieraat ihmiset löytävät yhteisöllisyyden tunteen, kun mennään vähän niiden omien uskallusten rajojen yli. Meistäkin tuli tänään kylä, jonka yhteinen voimakas ääni kantoi meistä jokaista, ja päällimmäisenä tunteena olikin kaikilla selvästi kiitollisuus.
Liian moni meistä ihmisistä kulkee läpi tämän elämän uskaltamatta oikein kunnolla astua omana itsenään esiin. Pelätään olevamme jollain lailla "liikaa" toisille ihmisille. Joku uskoo olevansa liian herkkä, joku liian kovaääninen, joku nauravansa liian kovaa tai väärin, uskoopa joku jopa hengittävänsä liian äänekkäästi. Kun sitten kerran tulee kokonaisena itsenään, omalla syvyyksistä lähtevällä äänellään esiin ja koko kylä ottaa sen hyväksyvästi vastaan, on se todella voimakas, parantava ja vapauttava kokemus. Kokemus, joka tuntuu koko kehossa, ja voi vaikka itkettää.
Mulla on aina ollut kauhea kontrolli ja itsekritiikki päällä kaikessa musiikintekemisessä, ja sen takia usein välttelen esimerkiksi improvisointia. Kun eihän voi olla varma miltä ne ilmaan heitetyt äänet kuulostaa, eikä voi tietää mitä muut sattuvat laulamaan. Tänään pystyin irrottamaan kontrollista, ja avautumaan sille mitä sisältäni nousi. Välillä se kuulosti hurjalta, välillä kauniilta, mutta se ei oikeastaan ollutkaan se pointti. Siinä yhteisöllisyydessä syntyi jotain paljon suurempaa kuin pelkästään kauniita sävelkulkuja.
Ääni on niin henkilökohtainen asia ihmiselle, että oman autenttisen äänen paljastaminen on todella pelottavaa, mutta samalla hyvin eheyttävää. Ihmisestä tulee kokonainen kun hän löytää äänensä; kirjaimellisesti sekä kuvaannollisesti. 
Erittäin onnellinen olo!


- Kirsi Jokinen

"Their gigs have always felt to me like a gathering of a family, tribe or a community. Most memorable and powerful moments have been when the audience becomes part of the music too. The primal energy that is present at their gigs gives me goose bumps every time. Thank you!"

-Aino Hausen-

Inspiroiva, lumoava, voimaannuttava kokemus. Tunsin käyneeni ihmiselämän alkulähteillä.


-Markus